Den kinesiska muren – en 2200 år lång historia i tre steg
Kategori: Allmänt
Steg 1 – Slavarbete och jord.
Kejsare Qin Shi Huangdis hade tröttnat på de krigiska nomaderna i norr, något måste göras. Ett gammalt talesätt säger: ”En stad utan mur är som ett hus utan tak” - kanske var det så kejsaren Qin Shi Huangdis funderingar gick när han för 2200 år sen beordrade sina trupper att söka upp bönder för att påbörja bygget av ett av världens sju ”nya” underverk.
Kejsarens ambition var att bygga en mur som var 10.000 li lång – alltså över 5.300 kilometer. För att lyckas med sitt mål anförtroddes en general och 300´000 soldater.
Utöver de ca. 1 miljon bönder som tvångsrekryterades tömde man även fängelser, man skilde fångar från bönder då de jobbade i kedjor, rakade huvuden och brännmärken i ansiktet. Hårt packad jord var the-tool-of-trade när den första muren byggdes, upp till nio meter hög och 8 meter bred längst ner. När kejsare Qin Shi plötsligt gick bort ca 210 år f kr så gick arbetet i stå. Av detta imponerande byggnadsverk på 400 mil finns ytterst få spår kvar.

Steg 2 – Djingis Khan på besök.
Ungefär hundra år efter Qin-dynastins fall beordrade Han-kejsaren att den då eftersatta muren skulle restaureras. Utöver att förstärka muren enligt en ny metod där tät packad jord blandad med halm och kvistar så ska den nya kejsaren även ha byggt till ungefär 600 mil mur. Från kusten i nordost till utkanten av öknen i nordväst. Allt eftersom åren gick, dynastier passerade så byggdes nya murar men dessa murar hjälpte föga när Djingis Khan på våren 1211 ledde en armé på 100-tusen man runt murens ändpunkt och krossade allt motstånd i dess väg. Efter fyra år av strider så attackerade Djingis och hans mannar Peking, stora delar av staden raserades och befolkningen massakrerades. 1368 grundades Mingdynastin av Zhu Yuanzhang och nu hade det kinesiska folket fått nog – de nu försvagade mongolerna (efter 20 år av pestens härjningar) jagades ut ur landet och nya fort och militärposteringar byggdes lång in på mongolernas territorium för att kväsa all form av vilja till invasion.

Steg 3 – 276 år för att skapa ett underverk.
Rädslan för mongolerna fanns fortfarande kvar och i mitten av 1500-talet började man resa den mur som vi idag känner som Kinesiska muren. 276 år tog det för Mingkejsarnas undersåtar att bygga den idag 640 mil långa muren som majestätiskt slingrar sig genom landskapet. Denna gång använde man sig inte av bönder och brottslingar, utan yrkeskunniga.
Större delen är byggd i massiv sten men på vissa ställen, där ingen grund behövde anläggas (berghällar) fylldes muren med packad jord, men även grus, sten, bränt tegel och även soltorkade block av lera.
Murbruket bestod av kalk, lera och en ingrediens som länge var hemlig men analyser av murbruk har på senare år kunna klarlagt att rismjöl gjort av klibbigt ris var en viktig del för att göra murbruket starkt. Så starkt att det idag, på vissa ställen där tegelstenarna försvunnit, endast är murbruket som finns kvar.

Missuppfattningar och myter
En vanlig missuppfattning är att den kinesiska muren är en enda lång mur, så är inte fallet utan den består av en serie av mindre murar där många löper parallellt. Den ”långa muren” som kineserna kallar den är därför ”endast” 250 mil lång men med alla förgreningar som löper ut från muren och parallella delar så har murens längd uppmätts till ca 640 mil.
”Kinesiska muren är det enda byggnadsverket man kan se från månen” är en väldigt vanlig fras man hört ett otal gånger. Fel, fel fel – på ett avstånd av 400'000 km skulle du ha bra uppfattningsförmåga om du såg underverket. På det avståndet skulle det vara som att titta på ett hårstrå från 3 kilometers höjd.
Underverket
Idag, efter en omröstning av ca 100 miljoner människor 2007, så finns Kinesiska muren på UNESCO's lista över Världens sju nya underverk vilket jag personligen tycker att den förtjänar.
Jag tycker det är otroligt fascinerande att man kunnat ro i hamn så enorma projekt som man faktiskt gjort under dessa tre steg. Idag håller stora delar av muren på att gå om intet på grund av både väder, vind och vandalisering. Fattiga bybor som stjäl stenar från muren för att bygga sina hus, sten som stjäls av turister, just turisters åverkan med sin blotta närvaro är alla orsaker till att muren slits snabbare än någonsin.
Idag uppskattas att cirka en tredjedel av muren är i eländigt skick.
Lite tankar
Som byggnadsverk gav muren inte kineserna någon makt. Dock så gav den trygghet och tid att bygga upp ett stort och mäktigt imperium. Att skydda befolkningen var något som gick i linje med Konfucius tankar om att univerell (åtminstone Kinesisk) harmoni.
Hanna Hodacs säger:
Välskrivet och intressant, och bra att du fokusera på den materiella dimensionen. I läroboken fick vi lära oss att stampade vallar var ett utmärkande drag för de tidiga kinesiska städerna i Erlitou kulturen. Steget till att bygga murar med stampad jord var nog inte så långt (desto mer stampande dock). Speglar de olika murarna bara hotbilder eller motsvarar de andra gränser – mellan vad som ansågs vara ”China proper” eller olika regioner?
Niklas Ekbom säger:
Bloggadress: http://https://larareekbom.wordpress.com
Där ser man, jag hade ingen koll alls på att den byggdes i tre olika etapper. Helt galet imponerande bygge, och snyggt att du slår hål på ett par myter också!