Skitsnack - en kort notis om en inte allt för smutsig historia.
Kategori: Allmänt
För oss människor som lever i i-länder är det idag en självklarhet att snabbt och smidigt kunna trolla bort våra exkrementer genom till exempel ett enkelt knapptryck.
Något säkerligen många inte vet är att det idag, i världen, lever på ett ungefär 2,4 miljarder människor på vår planet som inte har möjlighet att besöka en toalett. Av dessa är det 1 av 10 som helt enkelt får göra sig av med sitt mindre önskvärda innehåll ”out in the open” så att säga.
Så hur såg det ut förr?
År 1850 i Skottland upptäckte man vad som skulle komma att bli den mest välbevarade neolitiska bosättningen, Skara Brae. Senare upptäcktes något som skulle kunna varit ett, för dåtiden, sofistikerat dräneringssystem. I anslutning till detta har man funnit något som högst troligt varit ”toaletthål” i vilka man spolade iväg avfallet, via stenklädda rännor (som ledde rätt ut i havet) genom att använda sig av en kruka med vatten – simpelt men effektivt. Det är svindlande när man tänker på att för omkring 5000 år sen faktiskt kunde göra något som många människor idag inte kan.
Vid nästa nedslag i historien hamnar vi på Kreta hos den minoiska kulturen cirka 2000 år fkr. Här har man funnit ett intrikat avloppssystem i vilka man transporterade bort alla sorters avfall, då även fekalier. Stora lerkärl placerade, under en toaletthål, sammankopplade med någon form av vattenförsörjning (kanske regnvattenbehållare på utsidan huset alternativt en stor kruka vatten) som rann genom terrakotta-rör förde bort de oönskade fekalierna. Inte förrän på 1500-talet kan man finna ett lika sofistikerat och snillrikt koncept i toalettens spännande historia i Europa.

Man skulle kunna tro att antikens romare, det sofistikerade och uppfinningsrika romarriket, skulle anammat ett liknande system. Visst uppförde man vid ett tillfälle 144 kommunala toaletter kopplade till ett avloppssystem men allt som oftast så undvek man dessa och kastade helt enkelt avföringen på gatorna för att på så sätt snabbt bli av med träcket. Just detta nedsmutsande av närmiljöj i förhållande till att man bodde tätt inpå varandra gjorde högst troligt att den allmänna folkhälsan, särskilt i fattiga kvarter var relativt krass.
Jag skulle faktiskt vilja gå så långt att säga att den spolbara toaletten är en av tidens mest underskattade uppfinningar. Att på ett säkert och smidigt sätt kunna forsla bort avföringen innebar inte bara en förbättring i luftkvalitet utan även att man blev av med massor av bakterier som i sin tur orsakade sjukdomar.
När man pratar om befolkningsökning så tror jag även att toaletten haft inverkan på detta, då i form av minskad sjukdomsrisk.
Vad tror ni?
Magnus Lundgren säger:
Intressant och som du säger underskattat ämne! Man börjar ju tänka om det finns nån gemensam nämnare mellan samhällen som haft fungerade toasystem och länder som inte haft det. Spontant tänker man att mer välutvecklade samhällen hade toasystem medans mindre utvecklade saknade det. Dock motsäger ju avsaknaden av toalett och avlopp i det antika Rom denna teori, när man jämför med det mindre avancerade minoiska Kreta som hade det.
Idag känns avsaknaden av toalettsystem höra ihop med länders utvecklingsnivå ganska väl. Samtidigt finns skillnader som inte enbart har med utvecklignsnivå att göra. I Indien tex finns förvisso moderna toaletter, men avfallshanteringen är mer primitiv och ohygienisk än många andra länder i närområdet med lägre ekonomisk nivå än Indien. Kastsystemet tar sig där brutala uttryck i att kastlösa, s.k. daliter får hantera avföring med händerna. Vilket givetvis ger upphov till en mängd fysisk och psykiska ohälsa.
http://time.com/3172895/dalits-sewage-untouchables-hrs-human-waste-india-caste/
Jane säger:
Bloggadress: http://aeganova.wordpress.com
Tycker att det är så oerhört intressant att såpass avancerade system uppfanns såpass "tidigt", det vittnar om människans uppfinningsrikedom. OCh jag tror, som du säger, att den spolbara toaletten är en väldigt uppskattad uppfinning, av flera skäl. Att gå på ett dass känns ju kanske inte arks lika trevligt som en spoltoa, så enbart i renhetskänslan är toaletten nog ytterst uppskattad.
Dock är det ju så att vi tar gör givet att inneha denna lyx som det faktiskt är att ha en wc, något som många är utan.
Joakim säger:
Bloggadress: http://https://historiakotten.wordpress.com/
Jag tycker detta är ruggigt intressant. Just människans uppfinningsrikedom som tidigare kommenterats.
Jag tror också att man har underskattat människans förmåga inom fysisk renlighet genom historien. Det finns så mycket yttre faktorer som man måste ta i beaktande när det gäller detta med renlighet och hur människan skötte det
Hanna Hodacs säger:
Länken mellan bakterier och sjukdomar ”upptäcktes” först under 1800-talet. Men vi människor verkar ha en instinktiv ovilja mot fekalier som är universell, allmängiltig. Att den hygieniska standarden har varierat kraftigt över tid och mellan olika samhällsskikt är klart. Jag uppskattar din koppling till nutiden. Det är lätt att glömma att det vi tar för givet är långt ifrån allmängiltigt. Kopplingen mellan vattenteknik och vattentoaletter är i de tidigaste civilisationerna är kanske inte så överraskande. Vattenreglering är en röd tråd i den här historien. Själv är jag väldigt fascinerad av hur man använde vatten för att kyla hus och skapa svala rum; dåtidens svar på vår air conditioner. Här kanske det finns något vi kan lära oss av historien inför framtida klimatförändringar.